شهرداری رشت
۱۴۰۳ سه شنبه ۲۸ فروردين
به پرتال مدیریت تشخیص و وصول درآمد شهرداری رشت خوش آمدید
گزارش جامع برگزاری  نخستین نشست تخصصی بزرگداشت روز جهانی شهرسازی با عنوان سرزندگی فضای شهری به همت اداره مطالعات و پژوهش مدیریت نوسازی و تحول اداری شهرداری رشت 1397/08/20
گزارش جامع برگزاری نخستین نشست تخصصی بزرگداشت روز جهانی شهرسازی با عنوان سرزندگی فضای شهری به همت اداره مطالعات و پژوهش مدیریت نوسازی و تحول اداری شهرداری رشت
 
نخستین نشست تخصصی روز جهانی« شهرسازی» با عنوان«سرزندگی فضای شهری» شنبه، 19 آبان 1397  ساعت 15 عصر با حضور اساتید دانشگاهی، مدیران شهری، دانشجویان رشته شهرسازی و ... در سالن آمفی تئاترسازمان آتش نشانی  و خدمات ایمنی شهرداری رشت  برگزار گردید.

در این نشست تخصصی دکتر نوید سعیدی رضوانی (نائب رئیس جامعه مهندسان شهرساز ایران و استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین)، دکتر میترا حبیبی (دانشیاردانشگاه هنر تهران)، دکتر میثم بصیرت (استادیار دانشگاه تهران)، دکتر مهرناز مولوی (استادیاردانشگاه گیلان) دکتر علی اکبر سالاری پور(استادیار دانشگاه گیلان)، دکتر امیر حسین علوی(رئیس شورای اسلامی شهر رشت)، دکتر رضا رسولی(نائب رئیس شورای اسلامی شهررشت)، دکتر بهراد ذاکری(عضو شورای شهر)، مهندس متین عاشوری (مدیر نوسازی و تحول اداری شهرداری رشت)، دکتر نرجس محجوب (رئیس اداره مطالعات و پژوهش شهرداری رشت)، مهندس محمدپورناصرانی (معاون شهرسازی و معماری شهرداری رشت)، مهندس انشاء(مدیر شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی)، مهندس سیدنژاد (مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری گیلان)، دکتر ثابت قدم(شهردار اسبق رشت)، دکتر عظیمی(رئیس دانشکده هنر و معماری دانشگاه گیلان)، مهندس واهانیان (مرمتگرساختمان ساعت شهرداری رشت)، مهندس اصغرنیا (مشاور کتابخانه مجلس شورای اسلامی)، مهندس عسکری(مدیر نظارت بر توسعه ساخت و سازهای شهرداری رشت)، کارشناسان شهرداری رشت، نمایندگانی از اداره کل راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی گیلان و همچنین جمعی از فارغ التحصیلان، مشاوران و دانشجویان عرصه شهرسازی حضور داشتند.


 
 
 
 

 
 
 
 
 

مهندس پورناصرانی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری رشت، ضمن تبریک روز شهرسازی، برخی از مشکلات شهری را مطرح نمودند. ایشان فقدان مدیریت واحد شهری را  از بزرگترین موانع در به اجرا رسیدن پروژه ها اعلام کردند و بسیاری از پارادکس ها که در نظام شهری دیده می شود را ناشی از عدم وجود مدیریت واحد دانستند.

 
 
 
 
 

دکترعلوی، ریاست محترم شورای اسلامی شهررشت، با بیان تبریک روز شهرسازی عنوان داشتند که بسیاری از شهرها از طراحی شهری بی بهره هستند. سرزندگی به مقوله "انسان" نگاه ویژه ای دارد  و ما در حوزه برنامه ریزی شهری باید بیشتر به این مقوله توجه کنیم. ایشان به شباهت علم مدیریت و شهرسازی اشاره داشته و اهمیت برنامه مداری در عین توجه استراتژیک به مسائل را مطرح نمودند و ضمن ابراز خوشحالی از سرزندگی در فضای شهری و بافت پیاده راه مرکزی عنوان کردند که این فضا هنوز کامل نبوده  و ما خوشحال می شویم که با توجه به راه اندازی اتاق ایده در شورا از نظرات و ایده های متخصصین در این زمینه و سایر مسائل شهری برخوردار شویم. در واقع تمام تلاش مجموعه مدیریت شهری این هست که مشارکت مردم در شورا بیشتر شده و نیازهای مردم رفع گردد. ارتقای کیفیت محیط شهری از مهمترین دغدغه های امروز شورای شهر است».


 

دکتر نویدسعیدی رضوانی، نائب رئیس جامعه شهرسازان ایران،  به عنوان اولین سخنران نشست ضمن تشکر از برگزارکنندگان این نشست، استان گیلان را دروازه ورود به افکارنو، مهد نواندیشی و خواستگاه اندیشمندان و شهیدان و میزبان لحظات خوش مردم ایران دانستند. ایشان توجه به جایگاه حرفه ای شهرسازان را با توجه به بین رشته ای بودن این رشته یکی از دغدغه ها عنوان کردند و توجه به GIS، ممیزی، برندسازی و گردشگری را ازاولویت های استان اعلام کردند و پیشنهاداتی را برای شهر مطرح کردند که عبارتند از: 1-از ظرفیت های ایجاد شده مانند مراسم شب زنده داری جهت بازنمایی سنت ها استفاده کنیم 2-بستری فراهم شود تاجوانها بتوانند نیازهای خود رابه شیوه های نمایشی و تصویری (Roleplaying) بیان کنند.

 
 سپس مهندس عاشوری مدیر نوسازی و تحول اداری شهرداری رشت، به عنوان میزبان این نشست ضمن تشکر از حضور همه مهمانان، شهر رشت را شهر اولین ها در بسیاری از حوزه ها توصیف نمودند و ضمن اشاره به چشم­انداز شهر رشت، دو کلید واژه سرزندگی و بازآفرینی را در این چشم انداز مطرح نمودند. مولفه زمانی از مهمترین مولفه های کیفیت زندگی است که در شهر رشت با وجود شب های روشن و سرزنده متبلور است و این مهم از پتانسیل های شهر رشت می باشد. در مفهوم بازآفرینی نیز مسیر فرهنگی، طبیعی و گردشگری شرق به غرب از رودخانه زرجوب تا تالاب عینک معرفی شده و از کلیه شهرسازان درخواست گردید که ایده های خود در تکمیل این طرح را به شهرداری ارسال نمایند.
 
 
 
 

دکترحبیبی، دانشیار دانشگاه هنرتهران، ضمن تبریک روز شهرسازی به همه شهرسازان، در توجه به مقوله شهرسازی، از کلید واژه سرزندگی به عنوان واژه ای مهم در مباحث شهری یاد نمودند. سرزندگی یعنی مردم حق انتخاب داشته باشند و تعاملات اجتماعی بیشتر در بستر فضاهای عمومی شهر صورت بگیرد. شهرهایی که نیازهای انسان را به رسمیت بشناسند و تمایزات طبیعی، فرهنگی و اجتماعی را محترم بدانند شهرهای موفق تری به لحاظ ایجاد فضای عمومی ایده آل هستند ولی در جهان سوم هنوز همان رویکرد قدیمی و نگاه کالبدی و فیزیکی و جبرگرایانه بیشتر دیده می شود در حالی که این رویکرد دیگر تغییر کرده است و اگر فضاهای عمومی ما دارای عدالت و حق انتخاب برای شهروندان باشند تبادل اجتماعی و مشارکت بیشتری صورت می گیرد». ایشان نمونه بارز این سرزندگی رادر پیاده راه فرهنگی شهررشت عنوان کرده و بیان داشتند: با تمام نقایصی که ممکن است این پیاده راه داشته باشد، در حال حاضر محلی برای تعاملات اجتماعی شهروندان است.  وی ابراز امیدواری کرد که نقش شهرسازان در شهرسازی بیش از قبل مورد توجه قرار گیرد.

 
 
 
 

دکتر بصیرت، استادیار دانشگاه تهران، از برگزاری این نشست توسط شهرداری رشت و استقبال شهرسازان از این نشست تخصصی ابراز خوشحالی نمودند و بیان کردند که در تهران شاهد این استقبال نخواهیم بود. همچنین این موضوع که بسیاری از مدیران شهرداری رشت از تحصیلکرده های رشته شهرسازی هستند را نیز از شاخص های خوب رشت دانستند زیرا شهرداری باید نگاه ویژه به مردم داشته باشد و این موضوع از مهمترین اولویت های شهرسازان است. فضای شهری آئینه تمام قد فرهنگ شهر است. ایشان به اهمیت موضوع درآمدهای پایدار و اقتصاد شهرها اشاره داشته و بیان نمودند که از منظر شهرساز توجه به برنامه ریزی برای طبقات پایین بسیار اهمیت دارد و تاب آوری مالی و اقتصادی ما برای شهرمان باید بیشتر شود. در شهر رشت از سوسس ظرفیت های بسیاری چون تالاب عینک، رودخانه گوهر رود و زرجوب وجود دارد و از سوی دیگر باید منابع مالی فراهم آید تا بتوان این فضاهای بالقوه را بالفعل نموده و برای شهروندان فضای عمومی رایگان ایجاد نمود.

 
 

بعد ازایشان، دکتر نرجس محجوب، رئیس اداره مطالعات و پژوهش شهرداری رشت، ضمن تشکر از حضوراساتید، مدیران شهری، دانشجویان و دانش آموختگان در این نشست، توجه به مقوله سرزندگی در فضای شهری را بسیار مهم دانسته و آن را مفهومی نسبی عنوان کردند. ایشان بیان داشتند زندگی در شهر روندی است که خود را تقویت می کند. "انسانها جایی می روند که انسانها هستند". همچنین به بیان ویژگی های کلیدی اصول و راهبردهای برنامه ریزی و طراحی شهری جهت آفرینش یک مرکز شهری سرزنده پرداختند و نقش شخصیت مرکز شهری را به عنوان یک مکان، در موفقیت آن به عنوان یک بازار خوب مهم قلمداد کردند. دسترسی راحت به فضاهای همگانی مطلوب را حق مردم دانسته و بر لزوم استفاده از شرایط، امکانات و پتانسیل های  موجود تاکید نمودند.

 
 
 
 
 
 

سپس مراسم رونمایی از کیک روز شهرسازی برگزار شد و بعد از آن در ادامه، به پاس قدردانی از یک عمر زحمات مهندس واهانیان، سه جلد کتاب از طرف مهندس اصغرنیا و همچنین هدیه و لوح تقدیری از طرف شهرداری رشت به ایشان اهدا شد.

 
 
 
 
 
 

دکترمولوی، استادیار دانشگاه گیلان، ضمن تعریف سرزندگی در فضای شهری، شهر سرزنده را شهری که برای مردم جذاب و قابل قدم زدن و مکث کردن باشد توصیف کردند. ایشان با توجه به تجربه خیابان علم الهدی و پیاده راه فرهنگی، توجه به شب های روشن را برای شهر دارای مزایایی چون رونق  کسب و کارو فعالیت های اجتماعی، ارتقاء فرهنگ، تقویت تعاملات اجتماعی، افزایش امنیت و ... دانستند. هر چه شهری شب های روشنی  بیشتری داشته باشد جذابتراست.

 
 
 

دکترسالاری پور، استادیار دانشگاه گیلان، به عنوان آخرین سخنران، توجه به نقش پررنگ فرهنگ را با توجه به فرهنگ غنی مردم گیلان از اولویت ها دانستند ایشان شاخص های کلیدی در فضای شهری رویداد پذیر را هماهنگی با زمان و مکان و مشارکت مردم بومی، همکاری با گروه های ذی نفع ، تبلیغات مناسب و اراده سیاسی به منظور تداوم تاثیرات توصیف کردند. توجه به موضوع خلاقیت در مباحث شهرسازی، از نکات کلیدی در سخنرانی ایشان بود.

پس از سخنرانی اعضای نشست در خصوص «شهرسرزنده» بخش پرسش و پاسخ آغاز شد. محمدعلی ثابت قدم، شهردار اسبق رشت سوال خود را در خصوص دلایل تمرکز بر بافت مرکزی و توزیع نامتناسب امکانات شهری و عدم توجه به حاشیه های شهر و حتی روستا در مباحث برنامه ریزی منطقه ای مطرح کردند. با توجه به سوال ایشان، دکتر حبیبی توزیع فقر را در نسبت مستقیم با توزیع ثروت دانستند و عنوان کردند شهرساز باید در کنار مردم باشد. این موضوع در چارچوب قوانین و اقتصاد سیاسی است و فراتر از تحلیل های شهرسازی صرف می باشد. دکتر  سالاری پور به فقر شدید فضا های شهری اشاره نمود و مراکز شهری را مراکز حیات دانستند و توجه به آنها را مهم توصیف کردند. دکتر بصیرت نیز نیاز به نگاه منطقه ای را بخصوص برای استان گیلان دارای اولویت دانسته و سپس نیاز به مدیریت یکپارچه شهری را مطرح نمودند.

دکتر صفری، رئیس اداره عمران و بهسازی شهری اداره راه و شهرسازی استان گیلان و یکی دیگر از حضار نیز در خصوص نحوه مشارکت مردم در تصمیم گیری ها و چگونگی ارائه راهکارهای عملی و اجرایی این مباحث برای  ذی نفعان و ذی نفوذان را مطرح نمودند که اساتید مهمترین راهکار را جلب مشارکت و اعتماد مردم عنوان کردند. در واقع این رفتار مدیریت شهری است که اعتماد ایجاد میکند. مشارکت واقعی وقتی اتفاق می افتد که همه در تصمیم گیری ها دخیل باشند. مشارکت 8 لایه داشته و ممکن است لایه های پایین آن پوپولیستی باشد و نیاز است به لایه های بالای مشارکت دست یافت که پروسه ای طولانی مدت است. اعتقاد به مشارکت از ابتدایی ترین راه یعنی از ایده تا اجراء باید باشد و همچنین لازم است به جای نگاه پروژه ای، نگاه پروسه ای و تحلیل به مسائل داشت.

پس از جلسه پرسش و پاسخ از اساتید مدعو پنل با لوح یادبود و هدیه  قدردانی شد و سپس از پیاده راه فرهنگی و ساختمان تاریخی شهرداری رشت بازدید به عمل آمد.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
تعداد بازدید: 3052
هدف شهرداری ، ارائه خدماتی موِثر در راستای بهبود و توسعه شهری است
Powered by DorsaPortal